Jaarthema

Met als leuze Minder is Meer’ zet scouting haar leden en leiding een ecologische bril op:  kiezen voor minder afval en minder verspilling draagt bij aan meer kwaliteit in het leven en ons milieu. Door stil te staan bij het verbruik tijdens dagdagelijkse (scouts)activiteiten, wil Scouts en Gidsen Vlaanderen kinderen en jongeren gevoelig maken voor de overdosis afval, voedsel en energie die we verspillen. Kamperen en openluchtleven met tochten in het groen, zijn voor scouts een ideaal oefenterrein om creatief en spelenderwijs het onderscheid te leren maken tussen verbruiken en (her) gebruiken. Tijdens HO,  en verderop via vorming, krijgt de leiding een arsenaal aan praktische prikkels om met het jaarthema Minder is Meer’ concreet en lokaal aan de slag te gaan rond zorgzaamheid voor het milieu.

Met nu 82.000 leden in 500 groepen waren er nooit eerder zoveel scouts en gidsen in ons land. Scouting biedt dan ook een unieke hefboom om jonge mensen met bewuste ogen naar de wereld te laten kijken: met als missie bij te dragen aan de ontplooiing van kinderen en jongeren; met de natuur als troef. Naast afstemmen op noden van plaatselijke werkingen en versterken van de regionale structuur, is het inzetten op een duurzame en ecologische reflex één van de drie nationale pedagogische beleidsprioriteiten voor de lopende drie jaar.